FEASIBILITY ANALYSIS OF AGRIBUSINESS FOR OYSTER MUSHROOM COMMODITIES (CASE STUDY: KUMBUNG JAMUR JAWARA, BOGOR AREA)

Muhammad Yunus Habibi, Inanpi Hidayati Sumiasih, Arman Arman

Abstract


This study provides an overview of the business prospects to support strategic decision-making in the development of oyster mushroom cultivation at Kumbung Jamur Jawara. The objective is to assess the feasibility and sustainability potential of the oyster mushroom farming business at Kumbung Jamur Jawara. The research was conducted from May to July 2024 at Jl. Raya Sukajaya, Desa Sukajaya, Tamansari District, Bogor Regency, West Java, using a quantitative and qualitative research approach. Data used includes both primary and secondary data. Data analysis evaluates the feasibility of the oyster mushroom agribusiness from human resource aspects, including management levels, job descriptions, and work simulations at Kumbung Jamur Jawara; technical aspects, covering raw materials and production; and financial aspects, using R/C Ratio and Break-Even Point (BEP) calculations. Results indicate that this business is feasible, with an R/C Ratio of over 1, specifically 1.37, indicating revenue is sufficiently high compared to operational costs. BEP analysis shows that the breakeven point is reached at a production level of around 1,169 kg, with a minimum price of Rp 8,038. Thus, oyster mushroom cultivation at Kumbung Jamur Jawara is theoretically expected to exceed the breakeven point.


Keywords


Agribusiness, BEP, business feasibility, oyster mushroom commodity, R/C ratio

Full Text:

PDF

References


Abdonia W. Finmeta, F. N. (2023). Efektifitas Komposisi Media Media Serbuk Kayu, Dedak Padi Dan Tepung Jagung Terhadap Pertumbuhan Jamur Tiram Putih (Pleorotus Ostreatus Linn). Cross-Border, 1318-1325.

Aji Nugroho, M. F. (2018). Pengatur Suhu Dan Kelembaban Kumbung Jamur Otomatis. Elinvo (Electronics, Informatics, And Vocational Education), 48-53.

Andi Suranta Meliala, N. M. (2014). Strategi Peningkatan Daya Saing Usaha Kecil Dan Menengah (Ukm) Berbasis Kaizen. Jurnal Optimasi Sistem Industri, 641-664.

Anisa Sherly, N. W. (2021). Analisis Biaya Tetap (Studi Kasus Pada Toko Pinochio Di Duri). Research In Accounting Journal (Raj), 283-290.

Ari Sulistyanto, D. T. (2020). Strategi Komunikasi Pemasaran Produksi Pertanian Jamur Tiram Pada Kelompok Tani "Anugerah Makmur" Di Dusun Cibuerium, Serang Panjang, Kabupaten Subang. Jurnal Ekonomi, Sosial & Humaniora, 99-108.

Arief Yuswanto Nugroho, A. A. (2021). Proyeksi Bep, Rc Ratio Dan R/L Ratio Terhadap Kelayakan Usaha (Studi Kasus Pada Usaha Taoge Di Desa Wonoagung Tirtoyudo Kabupaten Malang). Journal Koperasi Dan Manajemen, 26-37.

Baru Harahap, S. E. (2020). Akuntansi Biaya. Batam: Cv Batam Publisher.

Bimayu, D. A. (2023). Analisis Break Even Point (Bep) Dalam Menentukan Perencanaan Laba Perusahaan Pt Sentra Food Indonesia 2021. Sinomika Journal: Publikasi Ilmiah Bidang Ekonomi Dan Akuntansi, 1093-1104.

Diana Rusjayanti, T. S. (2024). Pengamatan Dampak Pengaruh Kelembahan Suhu Bagi Pelaku Usaha Tanaman Jamur. Jurnal Pengabdian Masyarakat Sultan Indonesia, 33-38.

Dyah Ayu Permata Sari, S. (2023). Analisis Kelayakan Pengembangan Usaha Kalibrasi Pt. Indraloka Kabupaten Sukoharjo. Seminar Nasional Pariwisata Dan Kewirausahaan (Snpk), 209-216.

Edi Kurniawan, N. D. (2021). Sosialisasi Digital Marketing Dalam Upaya Peningkatan Penjualan Produk Umkm. Jurnal Pemberdayaan Sosial Dan Teknologi Masyarakat, 31-36.

Eri Yusnita Arvianti, M. L. (2020). Behavior Factors Affecting The Performance And Interest Of Young Farmer On The Horticulture Business In Malang, Indonesia. Ecology, Environment And Conservation, 1531-1539.

Fitriani Annisa, I. T. (2023). Analisis Pendapatan Dan Strategi Pengembangan Usaha Tani Jamur Tiram Putih Di Usaha Mikro Surya Mandiri Mushroom . Jurnal Pertanian Agros, 3955-3963.

Ilham Yahya, A. H. (2020). Pemberdayaan Masyarakat Pedesaan Melalui Usaha Budidaya Jamur Tiram. Seminar Nasional Hasil Penelitian & Pengabdian Kepada Masyarakat (Snp2m), 606-609.

Irma Kartika Kusumaningrum, N. Z. (2017). Pengaruh Derajat Keasaman (Ph) Media Tanam Dan Waktu Panen Pada Fortifikasi Selenium Jamur Tiram Putih (Pleurotus Ostreatus). Journal Cis-Trans (Jc-T), 30-34.

Kurniawati, S. (2020). Kinerja Sektor Pertanian Di Indonesia. Prosiding Seminar Akademik Tahunan Ilmu Ekonomi Dan Studi Pembangunan, 24-31.

Rasta, P. S. (2018). Mekanisasi Budidaya Jamur Tiram Putih Untuk Meningkatkan Kapasitas Produksi Petani. Jurnal Bhakti Persada, 92-99.

Muhamad Rijal Pamungkas, S. R. (2020). Kelayakan Usaha Budidaya Ayam Petelur (Analisis Biaya Manfaat Dan Bep Pada Ud Kr Farm, Cilacap) . Sea, 40-49.

Muhammad Riski, A. A. (2021). Alat Penjaga Kestabilan Suhu Pada Tumbuhan Jamur Tiram Putih Menggunakan Arduino Uno R3. Jurnal Teknik Dan Sistem Komputer (Jtikom), 67-79.

Ndatung, A. S. (2023). Perbandingan Keuntungan Usaha Jamur Tiram: Antara Menjual Jamur Tiram Segar Dengan Menjual Keripik Jamur Tiram Di Desa Batuan Kecamatan Sukawati, Kabupaten Gianyar. (Doctoral Dissertation, Universitas Mahasaraswati Denpasar), 1-25.

Netty Widyastuti, D. T. (2021). Manfaat Jamur Konsumsi (Edible Mushroom) Dilihat Dari Kandungan Nutrisi Serta Perannya Dalam Kesehatan. Jurnal Teknologi Pangan Dan Kesehatan (The Journal Of Food Technology And Health), 92-100.

Nugroho, A. A. (2018). Pengatur Suhu Dan Kelembaban Kumbung Jamur Otomatis. Elinvo (Electronics, Informatics, And Vocational Education), 48-53.

Nuzulul Septiana Devi, D. E. (2018). Perancangan Sistem Kontrol Suhu Dan Kelembaban Ruangan Pada Budidaya Jamur Tiram Berbasis Internet Of Things. Multitek Indonesia: Jurnal Ilmiah, 104-113.

Setia, P. L. (2021). Panduan Penulisan Tugas Akhir (Skripsi) Fakultas Bioindustri Edisi 1. Jakarta: Rajawali Buana Printing.

Neny Kusumadewi, N. H. (2023). Pendampingan Labeling Dan Packaging Dalam Upaya Membangun Branding Ukm Jamur Tiram Desa Ujungberung Kabupaten Majalengka. Bernas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1397-1402.

Siti Alliyah, R. (2019). Upaya Peningkatan Pendapatan Rumah Tangga Melalui Pengembangan Usaha Pada Kelompok Petani Jamur Tiram Desa Pamotan Kabupaten Rembang. Journal Of Dedicators Community, 133-145.

Solichin, F. A. (2024). Analisis Rancangan Struktur Organisasi Pada Peran Divisi Human Capital Dalam Meningkatkan Produktifitas Perusahaan Pt. Metropolitan Multi Sarana Tbk, Prioritas Bengkulu. Jurnal Stia Bengkulu: Committe To Administration For Education Quality , 75-84.

Sri Waluyo, R. E. (2018). Pengendalian Temperatur Dan Kelembaban Dalam Kumbung Jamur Tiram (Pleurotus Sp) Secara Otomatis Berbasis Mikrokontroler. Agritech, 282-288.

Sulismai Yuni, D. S. (2021). Analisis Perilaku Biaya Terhadap Biaya Tetap. Research In Accounting Journal (Raj), 247-253.

Sutarman. (2012). Keragaan Dan Produksi Jamur Tiram Putih (Pleurotus Ostreatus) Pada Media Serbuk Gergaji Dan Ampas Tebu Bersuplemen Dedak Dan Tepung Jagung. Jurnal Penelitian Pertanian Terapan, 163-168.

Thohari, M. A. (2015). Studi Kandungan Fitokimia Dan Antioksidan Jamur Tiram (Pleurotus Ostrearus) Pada Media Alang-Alang (Imperata Cylindrica). Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

Triono, E. (2020). Budidaya Jamur Tiram Dan Pengolahannya Sebagai Upaya Meningkatkan Ekonomi Kreatif Desa Kaulon. Jurnal Karinov , 64-68.

Vivi Suyanti, M. A. (2020). Analisis Biaya Dan Pendapatan Usahatani Jagung Di Desa Labae Kecamatan Citta Kabupaten Soppeng. Indonesian Journal Of Soial And Educational Studies, 48-57.

Yusuf, M. (2014). Analisis Break Even Poin (Bep) Terhadap Laba Perusahaan. Esensi, 4(1), 194721 .




DOI: https://doi.org/10.31326/jbio.v7i1.2109

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Editorial Office:

Fakultas Bioindustri

Universitas Trilogi

Jl. TMP Kalibata No.1

Jakarta 12760

Copyright Notice: